به گزارش ایکنا از خراسان رضوی و به نقل از آستاننیوز، بیتا ایمانی، کارشناس مطبوعات آستان قدس، در جلسه رونمایی از قدیمیترین مطبوعات دانشآموزی در ایران که در تالار کنفرانس کتابخانه مرکزی رضوی برگزار شد به بیان تاریخچهای از وقایع 13 آبان 1357 پرداخت که طی آن دانشآموزان تهرانی در اعتراض به دخالتهای آمریکا در ایران راهپیمایی کردند، اما توسط نظامیان رژیم شاه به خاک و خون کشیده شدند.
وی به انعکاس این رویداد در مطبوعات فردای آن روز اشاره کرد که با تیترهای مختلفی این واقعه را ماندگار کردند.
برخی از تیترهای روزنامههای آن روز که این کارشناس بدان پرداخت بدین شرح است:
خراسان: «کشتار خونین در دانشگاه تهران»
آفتاب شرق: «دانشگاه تهران کشته داد. دیروز بین دانشجویان دانشگاه تهران و مأموران حکومت نظامی درگیری بهوجود آمد و چند نفر مجروح شدند و به قتل رسیدند»
آیندگان: «تجاوز مأموران حکومت نظامی به حریم دانشگاه»
اطلاعات: «مأموران حکومت نظامی دیروز با گاز اشکآور و شلیک گلوله به دانشگاه حمله بردند».
ایمانی به آمار متناقض شهدای این واقعه نیز پرداخت و گفت: این آمار در خبرگزاریها تا 10 نفر اعلام شد در حالیکه دانشجویان آن را 65 نفر عنوان کردند و فرمانداری نظامی این آمار را صفر اعلام کرد.
وی افزود: مطبوعات ذکر شده و برخی دیگر که در همان سال و سالهای بعدی به ارائه اطلاعات در مورد این حادثه پرداختهاند، به شکل چاپی و الکترونیکی در آرشیو مطبوعات سازمان موجود و قابل ارائه به علاقهمندان و محققان جهت بررسی تاریخی و نوع پوشش خبری این واقعه با توجه به زمان وقوع آن است.
حجتالاسلام والمسلمین کاظمی، مدیر طرح و بنیاد فرهنگی رضوی، سخنران این مراسم نیز طی سخنانی به بررسی جایگاه تربیت در اسناد بالادستی نظام آموزشی کشور پرداخت.
وی گفت: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که یکی از مهمترین اسناد بالادستی نظام آموزشی کشور است، ضمن تأکید بر مفهوم تربیت، نظام آموزشی را مهمترین نهاد تربیت میداند که همه تجهیزات مدرن آموزشی باید در اختیار آن قرار گیرد.
کاظمی، منظور از تربیت را تربیت اسلامی خواند و تصریح کرد: در تربیت الگوی آموزش و پرورش، ایمان و بصیرت دینی دانشآموزان بسیار حائز اهمیت است و بر این اساس ساحتهای 6 گانه در سند تحول بنیادین آموزشوپرورش برای این مهم تبیین شده است.
وی، تربیت اعتقادی، عبادی و اخلاقی، اقتصادی و حرفهای، علم و فناوری، اجتماعی و سیاسی، زیستی و بدنی، زیباییشناختی و هنری را محورهای تبیین شده تربیت در سند تحول بنیادین آموزشی برشمرد که بر اساس آن ساعات تربیتی در متون درسی قرار داده شده است.
کاظمی از رسانه بهعنوان یکی از محورهای تربیتی یاد کرد و گفت: نشریات روایتگری سیاسی و اجتماعی دارند، اما فراتر از روایتگری دستیابی به قدرت تفکر و تصمیمگیری است و اینکه دانشآموز قدرت کنترل و پیش بینی را کسب کند.
نشریات دانشآموزی در ایران قدمت زیادی دارند و نخستینبار روزنامه علمی در سال 1293 قمری و در دوره ناصرالدین شاه به این موضوع پرداخته است.
روزنامه علمی در چهار صفحه منتشر میشد و در کنار نام آن، تصویر فرشته بالداری بود که کتابی در دست داشت و مطالب مندرج در آن، ماهیتی آموزشی داشت و به اخبار آموزشگاهی هم به شکلی ویژه توجه میکرد. مطالب آن به زبانی ساده نوشته میشد و از همکاری نویسندگان نوجوان و نو قلم نیز بهره میگرفت.
روزنامه دانش، در سال 1299 قمری به عنوان ارگان علمی مدرسه دارالفنون انتشارش را آغاز کرد و علیقلی مخبرالدوله وزیر علوم، سرپرست این نشریه بود. نخستین نشریه با نام دانشآموز در سال 1313 شمسی توسط انتشارات کانون اسلام با مدیریت علی اکبر گلچین منتشر شد.
اما اولین نشریه درباره دانشآموزان، سال۱۳۲۷ مجدداً با نام دانشآموز توسط وزارت فرهنگ و با مدیریت عباس یمینی شریف و اقبال یغمایی چاپ شده است.
انتهای پیام
The post رونمایی از قدیمیترین مطبوعات دانشآموزی در ایران Originally appeared on iqna.ir