ضعف بزرگ سینمای ایران فیلمنامه است

هوشنگ جمشیدیان نویسنده و کارگردانهوشنگ جمشیدیان، نویسنده و کارگردان به‌مناسبت 20 شهریورماه، روز ملی سینما در گفت‌وگو با ایکنا از اصفهان اظهار کرد: سینما نوعی صنعت و صنعت نیز به دنبال بازدهی و خلق پول است؛ در همین راستا مفاهیم و مسائلی را انتخاب می‌کند که پول‌سازتر باشد؛ برای مثال اگر مقصود خود را در ژانر کمدی پیدا کرد، به همان سو متمایل می‌­شود؛ بنابراین با نگاه به آثار سینمایی می‌­توان گفت مفاهیم ارزشی سهم کمتری در آنها دارند و سینما اغلب به ساختارهای سطحی و به اصطلاح، عامه‌پسندانه رو ­آورده است. سینمای پیش از انقلاب نیز که به فیلم‌فارسی معروف بود، از همین قاعده پیروی می­‌کرد؛ فیلم‌­هایی ساخته می‌شد که مخاطبان را صرفاً برای خندیدن و رفع خستگی به سینما می­‌کشاند.

وی با تأکید بر اینکه فیلمنامه اولین قدم در ساخت آثار شاخص به­‌شمار می­‌رود، افزود: ضعف بزرگ سینمای ما فیلمنامه است و مواردی از قبیل استعداد ذاتی نویسنده، پایه­ مطالعاتی و حمایت و سرمایه‌گذاری، لازمه­­ اعتلای آثار سینمایی در این زمینه محسوب می‌شود.

عضو شورای صدور پروانه نمایش اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان در خصوص تولید آثار دینی در سینما گفت: حمایت از این آثار بسیار محدود است که موجب می­‌شود محتوای دینی کمتر تولید شود. ساخت آثار بزرگی نظیر محمد رسول الله(ص) نیز به دلیل حمایت دولتی بوده است؛ بنابراین سرمایه‌گذاری برای تربیت افرادی که به تولید محتوای فاخر بپردازند، احساس می‌­شود. سینما برای رشد خود به حمایت نیاز دارد و آثار ارزشی و دینی، بیشتر با حمایت دولتی یا ارگانی ساخته می­‌شوند؛ زیرا به دنبال بنا کردن مفاهیم پایه‌­ای هستند.

وی اختصار و اقتصاد در سینما و همچنین محدودیت­‌های تولیدی و حمایتی را عواملی دانست که موجب می­‌شود محتوا زیر سؤال برود؛ برای مثال انتخاب بازیگر ضعیف یا لوکیشن نامناسب و عوامل گوناگون دیگر، محتوا را تحت تأثیر قرار می‌دهد. در سال­‌های اخیر نیز فیلم‌­های بسیاری ساخته شده؛ اما آن­‌گونه که باید، نتوانسته‌اند مخاطب را تحت تأثیر قرار دهند.

جمشیدیان در خصوص نقش سینمای غرب در جهت‌­دهی به سینمای ایران گفت: سینمای ما به هر حال پدیده‌ای وارداتی است و اکنون نیز مجامع غربی با برگزاری جشنواره‌­ها، اعطای جوایز متعدد و جایگاهی که برای خود ایجاد کرده‌اند، سعی دارند تا نگرش فیلمسازان ایرانی را به خود جلب کنند. جشنواره­‌های بومی از قبیل جشنواره فجر نیز در دیده شدن فیلمسازان ایرانی در صحنه بین‌المللی مؤثر بوده است؛ اما به هر حال مجامع غربی با حمایت­‌های مستمر و اختصاص بودجه­‌های کلان به صنعت سینما سعی در الگودهی دارند و از این طریق سوء‌استفاده‌­هایی نیز صورت می­‌گیرد؛ برای مثال انتخاب و اعطای جایزه به فیلم­‌ها و آثاری با سمت و سوی خاص موجب می­‌شود تا جوانانی که آگاهی کمتری در این­‌باره دارند، با هدف راه‌یابی به جشنواره­‌های جهانی به ساخت فیلم بپردازند.

وی تأکید کرد: اگر حمایت دولتی و بومی از فیلمسازان صورت بگیرد، مانند حمایتی که در انجمن سینمای جوان انجام می­‌پذیرد، می­‌توان توجه به محتوا را در تولید آثار مورد تأکید قرار داد و مجالی برای حضور افراد متعهد فراهم کرد.

زهرا مظفری‌فرد

انتهای پیام

The post ضعف بزرگ سینمای ایران فیلمنامه است Originally appeared on iqna.ir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *