سیستان و بلوچستان چگونه توسعه می‌یابد؟

هادی قوامی

رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار مردم سیستان و بلوچستان با ایشان از کم‌کاری‌ها در توسعه و رفع محرومیت در این استان گلایه کردند و گفتند: «وضع فعلی سیستان و بلوچستان با قبل از انقلاب، غیر قابل مقایسه است اما با وجود کارهای فراوان انجام شده، مسئولان باید با جدیت، خدمت‌رسانی به منطقه را قوت و گسترش دهند که ایجاد خط آهن شمال به جنوب در استان و تأمین حق مردم در زمینه آب ازجمله کارهای ضروری است. البته اگر مصوبات سفر اوایل دهه ۸۰ به سیستان و بلوچستان، کامل اجرا و دچار بی‌توجهی و غفلت نمی‌شد چهره امروز استان متفاوت بود که امیدواریم این دولت با کار و تلاش جدی، مشکلات را کاهش دهد.»

هادی قوامی، کارشناس مسائل اقتصادی و نماینده مجلس دهم در گفت‌وگو با ایکنا، با بیان اینکه استان سیستان و بلوچستان به خاطر شرایط خاص اقلیمی و با توجه به برخورداری از بافت متفاوت قومی و مذهبی نیازمند بازتعریف مدل توسعه‌ای مختص خود است، اظهار کرد: ضرورت دارد مدیران استان سیستان و بلوچستان بنشینند و مدل توسعه‌ای را برای این استان طراحی و اجرا کنند تا هم دغدغه‌ها و فرامین مقام معظم رهبری در آن در نظر گرفته شود و هم اینکه مبتنی بر آرا و نظر جمعی مردم استان باشد.

وی افزود: استان سیستان و بلوچستان به لحاظ جغرافیایی و اقلیمی و نیز قومی و مذهبی ظرفیت‌ بزرگی برای کشور به حساب می‌آید و از این ظرفیت‌ها هم می‌توان برای رشد و پیشرفت استان و در نهایت برای رشد و پیشرفت کشور بهره برد.

کمک خاص نظام بانکی به توسعه استان سیستان و بلوچستان

معاون سابق پارلمانی وزارت امور اقتصاد و دارایی با اشاره به نقش بانک‌ها در توسعه استان‌های شرقی کشور گفت: نوع کمکی که بانک‌ها باید برای توسعه استان سیستان و بلوچستان ارائه دهند با دیگر نقاط کشور متفاوت است، به عبارت بهتر نباید شیوه تخصیص مالی و یا تأمین مالی در این استان مشابه دیگر استان‌ها باشد و از سوی دیگر نگاه بودجه به توسعه این استان و رفع محرومیت‌هایش باید متفاوت‌تر از دیگر استان‎‌ها باشد.

قوامی یکی از ظرفیت‌های ویژه استان سیستان و بلوچستان را مربوط به حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر دانست و در این رابطه ادامه داد: این استان به خاطر موقعیت جغرافیایی‌اش منبع خوبی برای تأمین انرژی‌های تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی محسوب می‌‎شود و واقعاً اگر از این مزیت بتوان به نحو مطلوب بهره برد درآمدهای دلاری و ریالی بسیار زیادی به این استان روانه خواهند شد، زیرا هم می‌تواند برق دو کشور پاکستان و افغانستان را تأمین کند و هم اینکه نیازهای انرژی مورد نیاز خود و دیگر استان‌های هم‌جوار را برطرف سازد.

وی در این رابطه افزود: بهتر است از محل تبصره 16 تسهیلاتی را در این رابطه در نظر گرفت تا چند سایت انرژی خورشیدی تأسیس شوند که از این طریق هم اقساط بانکی پرداخت می‌شود، هم به رفع محرومیت در استان می‌انجامد و از سوی دیگر تسریع‌کننده و تسهیل‌کننده اشتغال و تولید خواهند بود.

غفلت از ظرفیت‌های ویژه سیستان و بلوچستان

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه باید از ظرفیت‌های استان سیستان و بلوچستان به درستی استفاده شود، گفت: دسترسی به چابهار، سواحل مکران و دریای آزاد ویژگی‌های ذاتی این استان به شمار می‌رود که واقعاً از این ظرفیت‌ها غفلت شده است. توسعه سواحل مکران بارها مورد تأکید مقام معظم رهبری بوده و همچنان هم هست ولی به خاطر بی‌توجهی و یا سوءمدیریت‌ها چنین اتفاقی رخ نداده و یا خود منطقه چابهار صرفاً به منطقه توریستی و گردشگری تبدیل شده، در صورتی‌که ظرفیت‌های تجاری فوق‌العاده‌ای در این منطقه نهفته شده است.


بیشتر بخوانید:

طراحی دشمن؛ دامن‌زدن به مسائل جنسیتی با هدف تعمیق شکاف‌های اجتماعی


قوامی در بخش دیگری از این گفت‌وگو به قاچاق کالا و سوخت از طریق سیستان و بلوچستان به کشورهای همسایه اشاره و تأکید کرد: روزانه 10 میلیون لیتر سوخت قاچاق که 65 درصد آن گازوئیل است از این استان به دو کشور افغانستان و پاکستان قاچاق می‌شود که ارزش کلی آن حدود 7300 میلیارد تومان در سال است ولی به خاطر نبود مدل توسعه‌ای برای استان و محرومیت‌هایی که در آن وجود دارد شاهد حجم انبوهی قاچاق از طریق مرزهای شرقی هستیم، در صورتی که می‌توان این رقم را در خود استان هزینه کرد.

دیپلماسی برق برای توسعه شرق کشور

وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران می‌تواند سیستان و بلوچستان را محور دیپلماسی برق در منطقه قرار دهد، گفت: اگر چنین اتفاقی رخ دهد هم برای همسایگان و خود استان امنیت ایجاد می‌کند و از سوی دیگر به نفع تولید و اشتغال منطقه است. به هر حال دو کشور پاکستان و افغانستان نیازمند انرژی هستند و ما می‌توانیم از طریق سیستان و بلوچستان ضمن تأمین نیازهای انرژی این دو؛ همگرایی را میان کابل، اسلام‌آباد و تهران محقق سازیم.

معاون سابق پارلمانی وزارت امور اقتصاد و دارایی دیپلماسی سیاسی با کشورهای منطقه را برای حل بحران و مشکلات استان سیستان و بلوچستان لازم و ضروری دانست و تأکید کرد که اگر دیپلماسی اقتصادی و پیوندهای اقتصادی استان با پاکستان و افغانستان تحکیم شود قطعاً دیپلماسی سیاسی هم کارآمدتر و کارسازتر خواهد بود و به امنیت مرزهای شرقی بیشتر کمک خواهد کرد.

به گفته قوامی، باید طوری رفتار کرد که منافع کشورهای همسایه به منافع ایران به ویژه سیستان و بلوچستان گره زده شود و نیز کشورهای همسایه احساس کنند از ارتباط با ایران منافع عمومی عایدشان می‌شود.

وی در پایان بیان کرد: متأسفانه نتوانسته‌ایم میان اولویت‌های اساسی استان سیستان و بلوچستان با اولویت‌های توسعه‌ای کشورهای همسایه ارتباط دقیق و منطقی برقرار کنیم و به همین مسئله منجر به بروز مشکلات بسیاری شده است.

گفت‌وگو از سعید امینی

انتهای پیام

The post سیستان و بلوچستان چگونه توسعه می‌یابد؟ Originally appeared on iqna.ir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *