هم‌افزایی فناوران نوآور قرآنی در ارتقای کیفی محصولات + صوت

معرفی اعضای انجمن فعالان زیست‌بوم دانش‌بنیان و نوآور قرآنی

مهدی پیوندزنیمجمع عمومی انجمن فعالان زیست‌بوم دانش‌بنیان و فناور قرآنی، 28 مردادماه سال جاری با حضور مسئولان 12 شرکت دانش‌بنیان در زمینه طراحی و تولید محصولات فناورانه قرآنی در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری برگزار شد.

در این نشست علاوه بر بیان نقطه‌نظرات اعضا و چشم‌انداز فعالیت‌های پیش‌ رو، رأی‌گیری در مورد انتخاب اعضای هیئت مدیره و ساختار اجرایی این انجمن هم صورت گرفت تا این تشکل زین پس به عنوان یک نهاد حقوقی ثبت شده در ستاد فرهنگ‌سازی اقتصاد دانش‌بنیان و توسعه صنایع نرم و خلاق معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری فعالیت کند. 

پیرامون ماهیت این انجمن و فعالیت‌هایی که در زمینه توسعه فرهنگ قرآنی از رهگذر ایده‌پردازی، طراحی و تولید محصولات فناورانه قرآنی قرار است به انجام برسد با مهدی پیوندزنی؛ مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان «رصدگر عمق آسمان» و از اعضای هیئت مدیره این انجمن، گفت‌و‌گویی ترتیب داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید: 

ایکنا ـ ابتدا در مورد ایده شکل‌گیری این انجمن توضیح دهید.

ایده اولیه شکل‌گیری این انجمن چندین سال قبل، آن هم با این عنوان که باید تشکلی داشته باشیم تا بتوانیم در حوزه فعالیت‌های قرآنی در زیست‌بوم فناوری، قدم‌های بزرگتری برداریم مطرح شد و تقریباً تک تک افرادی که در  مجمع اخیر شرکت کردند به این نتیجه رسیده بودند که در این راه و برای توفیق و رسیدن به اهدافی مشخص، نیاز به هم‌افزایی میان مجموعه‌های فعال قرآن در این زیست‌بوم هست.

در ابتدا امکان ایجاد تشکل فناورانه قرآنی وجود نداشت

شخصاً در مجموعه‌ای که من در آن فعال هستم، تقریباً از سال 95، با توجه به اینکه در مرکز رشد علوم انسانی نیز عضو بودیم، فکر برای ایجاد این تشکل مطرح شد که البته آن زمان مؤسسات زیست‌بوم فناوری که در زمینه تولید محصولات قرآنی نیز فعال باشند نهایت دو مؤسسه بودند، لذا با این وجود نمی‌شد، امید به راه‌اندازی تشکلی داشت و حتی ما به فکر راه‌اندازی تشکلی عام‌تر در حوزه علوم انسانی که فعالیت‌های قرآنی را نیز دربرگیرد، بودیم که تلاش‌های ما از آنجا که در ساختار مدیریتی معاونت علمی و فناوری وقت، دغدغه فکری نیز در این زمینه وجود نداشت به ثمر ننشست.

ایکنا ـ به نظر می‌رسد که آن زمان کار پیگیری، به حال خود رها شد؛ مجدد چه زمانی پیگیری‌ها را از سر گرفتید؟

این وضعیت ادامه داشت تا سال گذشته که تعداد مؤسسات دانش‌بنیان که موضوعات قرآنی را پیگیری کرده یا تشکل‌های خلاق بودند زیاد شدند و آن زمان بود که با مدیریت صنایع خلاق معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نامه‌نگاری‌هایی کردیم و گفتیم که همانطور که شرکت‌های دانش‌بنیان علمی و صنعتی برای خودشان تشکل خلاق دارند و انجمن دایر کردند، ما هم این کار را انجام بدهیم که این امر مصادف شد با تغییر در ساختار مدیریت معاونت علمی و فناوری و روی کار آمدن مدیران جدید تا اینکه مجدد این مسئله در جریان نمایشگاه قرآن امسال که بخش دانش‌بنیان و نوآور ایجاد شده بود، مطرح شد و شخصاً تجربه خود در زمینه انجمن شرکت‌های دانش‌بنیانی که در قم راه انداخته بودیم، مطرح کردم و راجع به اینکه مزایای یک انجمن با ساختار حقوقی چیست و چگونه می‌تواند پیگیر مطالبات حقوقی خود باشد، توضیح دادم که این امر دوستان را برای ایجاد این تشکل در قالب یک انجمن مجاب و بیش از پیش، مصّر کرد.

نخستین رسالت انجمن، ازدیاد شرکت‌های دانش‌بنیان قرآنی است 

بعد از نمایشگاه قرآن امسال، جلسه‌ای با دکتر دهقانی فیروزآبادی؛ معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری برگزار شد، با این رویکرد که تشکیل یک انجمن در این حوزه ضروری است و این انجمن باید پس از شکل‌گیری، سعی کند تعداد شرکت‌های خلاق و فناور و دانش‌بنیان زیست‌بوم قرآنی را زیاد کند. یعنی ما اگر در حال حاضر، 12 شرکت در کل کشور داریم که قرآنی هستند و شرایط ویژه در زمینه محصولات قرآنی دارند حداقل تا پایان سال این رقم را باید به 20 یا حتی 30 شرکت برسانیم و به موازات این اقدام، از نظر کیفی نیز محصولات تولیدی را ارتقا بخشیم تا بتوانند عرضه بین‌المللی داشته باشند، چرا که معتقدیم محصول زمانی ماندگار می‌شود که بازار عرضه آن بین‌المللی باشد و تا زمانی که پهنای عرضه یک محصول منحصر به یک کشور باشد، ضریب نفوذ آن بسیار کم خواهد بود.

ایکنا ـ هم‌افزایی که به واسطه تشکیل این انجمن شاهد آن خواهیم بود، چه تأثیری در کمیت و کیفیت محصولات قرآنی خواهد داشت؟

همانطور که گفتم قالب این انجمن یک ساختار حقوقی است و شرکت‌هایی که پیش از این محصوات قرآنی را به شکل مستقل تولید می‌کردند و نهایت در بازار و نمایشگاه‌های داخلی امکان عرضه آن را داشتند، حال با کیفیت گرایی و پیگیری مطالبات حقوقی و بین‌المللی امکان حضور در بازارهای خارجی را نیز خواهند داشت. وقتی با چنین انجمن روبرو باشیم که قدرت و نیروی خود را با ازدیاد شرکت‌های تحت پوشش خود به دست می‌آورد، توان آن را خواهد داشت که به اصلاح برخی قوانین دست و پاگیر در امر تولید محصولات و خدمات قرآنی بپردازد و با حذف چرخه سنتی تولید که معمولاً موازی‌کاری را نیز به دنبال دارد، امید به همکاری و تعامل بیشتری داشته و به این واسطه زنجیره ارائه خدمات و عرضه محصولات را گسترده کنیم.

ایکنا ـ اقدامات این انجمن برپایه اساسنامه‌ای تدیون شده است؟

بله، اساسنامه که تدوین شده است و در آن همه موارد و ملزومات و میزان تبعیت و تمکین شرکت‌های عضو مشخص شده است. در نظر داشته باشید که تولید محصولی با کیفیت بین‌المللی معمولاً از عده مؤسسات و شرکت‌های داخلی خارج است، چرا که آنها کوچک هستند اما وقتی کنار هم قرار بگیرند، تبدیل به قدرتی می‌شوند که قادر خواهند بود در برخی ساحت‌ها و فضاهایی که قبلاً تجربه نداشته‌اند، وارد شده و فعالیت کنند.

پدیدآوردن یک زنجیره ارزشی در تولید و عرضه محصولات قرآنی

براساس آنچه در اساسنامه این انجمن و حتی در پیش‌نویس آن تأکید شده است، شاکله آن بر این امر استوار است که نقاط قوت شرکت‌ها بیش از پیش تقویت شده و با در کنار هم قرار رفتن آنها نقاط ضعف همپوشانی شود و زنجیره ارزشی پدید آید که به ارائه خدمات و عرضه محصولات قرآنی باکیفیت منجر شود. 

ایکنا ـ انجمن زیر نظر و با مجوز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شکل گرفته است. بخشی از فعالیت های این معاونت اتکا به برخی ایده‌های نوین و پرداختن به آن در یک روند استارتاپی است. شما در انجمن چگونه از ایده‌های خلاق خارج از توان فنی شرکت های خود، استفاده می‌کنید؟

به دنبال برگزاری یک رویداد فناورانه هستیم و انجمن درصدد است تا دبیرخانه‌ای با عنوان «دبیرخانه ایده‌ها و محصولات فناورانه قرآنی» را سازماندهی کند تا ایده‌های نو را جمع‌آوری کند و به نزدیکترین و جامع‌ترین مرجع که نقش شتابدهنده را نیز ایفا می‌کند، ارجاع دهد. چه بسا به این واسطه خانه ایده‌های قرآنی تأسیس شود که ما مناطقی مثل قم، مشهد، شیراز، اصفهان و تهران را به عنوان پایگاه های استقرار آنها در نظر داریم که ظرفیت بالقوه ای برای ایجاد شرکت های خلاق و نوآور قرآنی و مؤسساتی همسو را دارا هستند. وقتی یک نهادی همچون این انجمن شخصیت حقوقی پیدا کرد آن زمان است که پذیرای ایده‌های خلاق قرآنی از همه مراجع است حال از مؤسسات زیر نظر ارشاد گرفته تا سازمان تبلیغات؛ همه آنها را شامل می‌شود و ورود هر ایده‌ای از سوی هر یک از این نهادها و سازمان‌ها به انجمن در مسیر رشد و تعالی قرار خواهد گرفت. همینجا به این نکته تأکید کنم که انجمن فعالان زیست‌بوم دانش‌بنیان و نوآور قرآنی تشکلی است صنفی، حرفه‌ای تخصصی و غیرسیاسی و غیرانتفاعی که فعالیت می‌کند.

ایکنا ـ در مورد اعضای هیئت مدیره و انتخاباتی که در مجمع عمومی این انجمن داشتید، توضیح دهید.

به هر حال هر انجمن یک ساختار حقوقی دارد و اعضای هیئت مدیره آن از بین افراد شرکت‌کننده انتخاب می‌شوند که براین اساس اینجانب، مهدی پیوندزنی به اتفاق سایر دوستان همکارم آقایان حمید افسری، علی‌اصغر سلطانی‌نژاد، حجت‌الاسلام اسلام نطاق و سیدمحمدصادق میرباقری به عنوان اعضای اصلی هیت مدیره و آقای جواد گودرزی به عنوان عضو علی‌البدل انتخاب شدند و خانم افروز باوفا به عنوان بازرس و آقای حمیدرضا ایزدی‌قدوسی به عنوان بازرس علی‌البدل رأی آوردند که بعد از اربعین در جلسه‌ای سمت افراد نیز تعیین و به آنها ابلاغ خواهد شد.

احتمال برگزاری رویداد ملی ایده‌ها و محصولات قرآنی تا پایان سال

ایکنا ـ اشاره کردید به اینکه انجمن یک نهاد غیرانتفاعی است، با این وجود آیا قول مساعد همکاری از نهاد یا سازمان قرآنی دولتی نیز به شما داده شده است؟

بله.شورای توسعه فرهنگ قرآنی از خلال جلسه‌ای که با آنها داشتیم قول همکاری داده است اما فعلاً همکاری با شورای توسعه فرهنگ قرآنی استان قم از آنجا که عضوی از این شورا هستیم، قوت بیشتری دارد که البته باید منتظر باشیم تا مصوبات جلساتی که با آنها داشتیم مکتوب ابلاغ شود که تصور می‌کنم در این صورت آخر سال یک رویداد ملی با عنوان ایده‌ها و محصولات قرآنی را برگزار خواهیم کرد که در آن همه نهادها از جمله اوقاف، آموزش و پرورش، وزارت ارشاد و… در آن درگیر خواهند شد.

ما عضویت در کارگروه صنایع خلاق و دانش بنیان قرآنی معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ذیل کمیسیون فعالیت‌های تبلیغی و ترویجی قرآن کریم نیز داریم که از جمله کارهای این کارگروه کمک به شعب و نمایندگی‌های اتحادیه مؤسسات و تشکل‌های قرآن و عترت کشور است. پیشنهادی که به این دوستان دادیم آن است که از این پس این کار را انجمن تقبل کند، چرا که ورود شرکت‌هایی که ماهیت تجاری و بازرگانی دارند در این اتحادیه با وجود عظمتی که دارد، مقدور نیست، ولی انجمن براساس اساسنامه قادر به جذب و همکاری با شرکت‌های تجاری و بازرگانی نیز هست.

ایکنا ـ در پایان اگر نکته‌ای باقی مانده است، بفرمایید.   

به هر حال تصور می‌کنم با رایزنی و گفت‌و‌گو و تعامل و همکاری با اتحادیه‌ها و مؤسسات قرآنی می‌شود قدم‌های بزرگ و بین‌المللی برداشت و هر چه تعداد مؤسسات قرآنی فعال در حوزه صنایع نرم و هویت‌ساز بیشتر و پویاتر باشد، فعالیت ما نیز بیشتر خواهد شد.

امیرسجاد دبیریان

انتهای پیام

The post هم‌افزایی فناوران نوآور قرآنی در ارتقای کیفی محصولات + صوت Originally appeared on iqna.ir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *