هیچ کاری نادیده گرفته نمی‌شود + فیلم

بشارت بهشت به انسان‌هایی که مراقب اعمال و رفتار خود بودند + فیلمکریم دولتی، پیشکسوت قرآنی در ۱۴ درس‌گفتار که به همت ایکنا تولید شده است به نکات تدبری آیات سوره مبارکه «الرحمن» اشاره داشته است. در ادامه متن و فیلم دوازدهمین درس‌گفتار از این مجموعه را مشاهده می‌کنید.


بیشتر بخوانید؛

  1. سوره الرحمن؛ مملو از جلوه‌های رحمت الهی
  2. تکرار «فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ» نشانه‌ای بر اختیار انسان است
  3. «عَلَّمَ الْقُرْآنَ»؛ راهی روشن برای حرکت انسان به سمت تعالی
  4. اشاره الرحمن به شواهدی مبنی بر محاسبه اعمال دنیا
  5. شرح ملاک سنجش اعمال در سوره الرحمن
  6. تفاوت میان تکذیب نعمات الهی از سر نادانی با عنادورزی
  7. جایگاه انسان و جن در رتبه‌بندی معنوی و عقلانی
  8. تأکید «الرحمن» به نگرشی ژرف در ماهیت آب
  9. تلاش انسان برای رسیدن به مرتبه عالی نتیجه فانی بودن اوست
  10. عبادت الهی یکی از راه‌های سلطه انسان است
  11. اثبات مناقب بهشتی از راه بیان عقوبت دوزخ

«بسم الله الرحمن الرحیم

در آیات متعددی از سوره مبارکه «الرحمن» همانطور که گفته شد به عذاب جهنم اشاره شده و انسان را متوجه می‌کند که نباید حرکتش و زندگیش به گونه‌ای باشد که نهایتاً او را گرفتار عذاب و جهنم الهی کند، اما نقطه مقابل آن که بسیار زیباست در جلوه‌های مختلفی هم در این سوره آمده است.

گاهی در این سوره مبارکه گفته شده: «وَلِمَنْ خَافَ مَقَامَ رَبِّهِ جَنَّتَانِ» و گاهی نیز گفته شده: «وَمِنْ دُونِهِمَا جَنَّتَانِ». خدا می‌خواهد بگوید بهشت‌ها و نعمت‌های متعددی را برای آدم‌هایی که در دنیا، مراقب اعمال و رفتار و زندگیشان  بودند، تدارک دیده‌ایم؛ آدم‌های خیلی خوب و حتی آدم‌های معمولی که از گناه دوری کردند و همه اینها در عالم آخرت به نعمت خدا دست پیدا می‌کنند. دستیابی به این نعمت‌ها برای آنها مقدور است و در ادامه متذکر می‌شود که پس چرا شما نعمت‌های خدا را تکذیب می‌کنید؟

در این نعمت‌ها هم از چیزهایی یاد می‌شود که به اصطلاح خوراکی بوده و برای انسان خوشایند است که آنها را بخورد. از چیزهایی یاد می‌شود که انسان وقتی آنها را می‌بیند، لذت می‌برد. باید این دقت را داشته باشیم که انسان مؤمن در این عالم برای اینکه به وظیفه خودش درست عمل کند، باید همه حواس ظاهری و باطنی خودش را به کار ببرد، یعنی حس بینایی خودش را باید طبق دستور خدا تنظیم کند و اگر این کار را کرد، خدا در بهشت و در عالم آخرت به او نعمت‌هایی می‌دهد که از طریق بینایی می‌تواند از آنها  لذت ببرد، همچون مناظر خوب و انسان‌های همنشین خوب و مواردی شبیه به آن و اگر گوش خودش را به گونه‌ای تنظیم کرد در این دنیا که دقیقاً در مسیر الهی، بشنود در آخرت هم می‌فرماید: «لايسمعون فيها لغوا ولا تأثيما» (واقعه/۲۵)

به طور خلاصه خدای متعال همه آن اتفاقات مهمی که انسان در این دنیا با مراقبت رقم زده است در آخرت برای او متناسب با همان وضعیت قرار می‌دهد.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته»