امروز، هشتم ربیعالثانی سالروز میلاد امام حسن عسکری(ع)، یازدهمین اختر تابناک امامت و ولایت است اما هنوز بسیاری از ابعاد زندگی آن امام همام به خوبی برای جامعه تبیین نشده است.
امام حسن عسکری(ع) در مدت کوتاه شش ساله امامت خود دو وظیفه مهم آمادگی جامعه برای عصر غیبت و حفظ جان امام زمان(عج) را برعهده داشتند. موضوع مهم دیگر در رابطه با سیره اجتماعی امام عسکری(ع) نحوه ارتباط ایشان با یاران و اصحاب بود که به صورت خیلی سری و با رعایت دقیق مسائل امنیتی انجام میشد. این مسئله یکی از ابعاد مهم زندگی امام عسکری(ع) است که شاید تاکنون کمتر بدان پرداخته شده باشد.
محمدحسین رجبیدوانی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع) و رئیس بنیاد ایرانشناسی در گفتوگو با ایکنا، به جنبههای اجتماعی و سیره امام حسن عسکری(ع) و تعاملات اجتماعی ایشان پرداخت و اظهار کرد: دوران امامت امام حسن عسکری(ع) مصادف با ضعف دستگاه خلافت و قدرت یافتن ترکان تازه مسلمان بود که حتی به عزل و نصب خلفا دست میزدند. با تمامی این اوصاف دستگاه خلافت وجود مقدس امام حسن عسکری(ع) را آزاد نگذاشت. متوکل عباسی امام هادی(ع) را به اجبار به مرکز حکومت خود در سامرا آورد و امام عسکری(ع) که در آن زمان طفلی چهار ساله بود نیز همراه با پدر خود امام هادی(ع) به سامرا آمد.
رجبیدوانی ادامه داد: پس از شهادت امام هادی(ع)، امام حسن عسکری(ع) نیز مانند پدر حق خروج از سامرا و بازگشت به مدینه را نداشتند و در دوره شش ساله امامت خود بارها به زندان افکنده شدند. دشمن و دستگاه خلافت میدانست که امام عسکری(ع) یازدهمین حجت خداوند است و آخرین حجت خدا نیز از ایشان پدید خواهد آمد. لذا دستگاه خلافت بر آن حضرت بسیار سخت گرفتند تا مانع ازدواج ایشان و پدید آمدن امام زمان(عج) شوند.
آمادسازی جامعه برای عصر غیبت
عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع) تصریح کرد: دشمن تمام تلاش خود را به کار گرفت تا از ازدواج امام حسن عسکری(ع) و در نتیجه میلاد امام زمان(عج) جلوگیری کند اما به مصداق آیه شریفه «يُرِيدُونَ لِيُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَاللَّهُ مُتِمُّ نُورِهِ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ؛ مى خواهند نور خدا را با دهان خود خاموش كنند و حال آنكه خدا گرچه كافران را ناخوش افتد نور خود را كامل خواهد گردانيد»، دشمنان راهی از پیش نبردند.
رجبیدوانی اظهار کرد: دشمنان فکر میکردند که میتوانند در برابر پدید آمدن آخرین امام ایستادگی کرده و مانع از آن شوند اما به کوری چشم آنها با وجود تمامی مراقبتها و نفوذ جاسوسان در زندگی امام حسن عسکری(ع)، نتوانستند متوجه ازدواج و فرزنددار شدن آن وجود مقدس تا پنج سالگی ایشان شوند.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع) تصریح کرد: امام حسن عسکری(ع) در دوران امامت خود وظیفه بسیار خطیری بر عهده داشتند؛ چراکه ایشان هم باید از آخرین امام محافظت کرده و جان ایشان را از خطر حفظ کنند و هم برای شیعیان اثبات کند که آخرین امام متولد شده و خیال آنها باید از این بابت آسوده باشد. همچنین، امام عسکری(ع) باید شیعیان و جامعه را آماده غیبت طولانی امام زمان(عج) میکرد، لذا جا دارد تا به صورت گسترده فعالیتهای این امام مظلوم و جوان که 28 سال بیشتر سن نداشته و چنین مسئولیتهای خطیری داشتند، معرفی شود.
وی با بیان اینکه امام حسن عسکری(ع) با محدودیتها و نظارتهای فراوان و شدیدی از سوی دستگاه خلافت مواجه بودند، گفت: ایشان حتی باید یک روز در میان به درگاه خلافت رفته و حاضری خود را اعلام میکردند. در چنین شرایطی نحوه ارتباط امام عسکری(ع) با شیعیان خود در اقصی نقاط جهان اسلام و مدیریت نایبان و وکلای خود موضوعی بسیار مهم بود که از سوی ایشان انجام میشد.
رجبیدوانی بیان کرد: تمامی این ارتباطات در شرایطی برقرار بود که بخش مهمی از دوران شش ساله امامت امام حسن عسکری(ع) در زندان سپری شد. همچنین، حفظ امام عصر(عج) از چشم دشمنان نیز از دیگر اقدامات بسیار مهم امام عسکری(ع) بود. ایشان امام زمان(عج) را تا زمان شهادت خود از دید دشمنان مخفی نگاه داشتند و فقط در هنگام نماز بر پیکر مطهر ایشان بود که وجود مقدس امام عصر(عج) در میان انظار نمایان شده و بر پیکر ایشان نماز خواندند. در ان زمان مردم و دستگاه خلافت متوجه وجود امام زمان(عج) شدند.
وی با اشاره به نحوه ارتباط برقرار کردن امام عسکری(ع) با نایبان و وکلایشان در اقصی نقاط عالم اسلامی آن هم در شرایط خفقان و امنیتی شدیدی که دستگاه خلافت داشت، گفت: امام عسکری(ع) ارتباط خود با یاران و وکلایشان را با رعایت بسیار دقیق مسائل امنیتی، حفاظتی و حفاظت اطلاعاتی برقرار میکردند. زمانی امام عسکری(ع) عصایی را به یکی از غلامان خود دادند تا برای یکی از مردم سامرا ببرد؛ در بین راه این فرد به زمین خورد و عصا از دست او افتاد و شکست که اینجا مشخص شد که نامهای از سوی امام عسکری(ع) در داخل عصا جاسازی شده تا فرد مورد نظر از آن استفاده کند.
ارتباط مخفی امام(ع) با یاران
رجبیدوانی ادامه داد: همچنین برخی از نایبان و اصحاب امام(ع) در پوشش خرید و فروش نیز با ایشان ارتباط برقرار میکردند به این صورت که برخی از اصحاب در پوشش دورهگردها و فروشندگان در نزدیکی منزل امام(ع) حاضر شده و با صدای بلند مردم را برای خرید اجناس صدا میزدند. امام(ع) نیز به ظاهر و برای خرید کالا از منزل بیرون آمده و با یاران خود ارتباط برقرار میکردند.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین(ع) با اشاره به اینکه جاسازی کردن نامهها و اسناد در زیر ظرفهای روغن نیز از دیگر فعالیتهای سری و مخفیانه امام عسکری(ع) برای ارتباط با یاران خود بود، گفت: لذا بکارگیری و بهرهگیری از اصول امنیتی برای ارتباط با یاران و اصحاب یکی از ویژگیهای مهم سیره اجتماعی امام عسکری(ع) است. مسئله حفاظت اطلاعات امروز نیز یکی از مسائل بسیار مهم و ضروری است که جامعه اسلامی باید برای حفاظت از منابع و اطلاعات و نیروهای خود از آن بهرهگیری کند. این مسئله به قدری تأثیرگذار و مهم است که شاید اگر در زمان امام حسین(ع) از سوی برخی یاران ایشان به خوبی رعایت میشد، حادثه عاشورا رخ نمیداد. سیره امام حسن عسکری(ع) درس بسیار مهم و تأثیرگذاری در حوزه حفاظت اطلاعات دارد که نیاز مبرم جامعه امروزی نیز است. بسیاری از موفقیتهای امام حسن عسکری(ع) در دوران امامت ایشان به دلیل رعایت همین مسائل امنیتی و حفاظتی بود.
گفتوگو از مجتبی افشار
انتهای پیام
The post حفاظت اطلاعات و رعایت مسائل امنیتی؛ دلیل موفقیتهای امام عسکری(ع) Originally appeared on iqna.ir