چاپ تمامی کتب درسی با کاغذ ایرانی
به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری حجتالاسلام علی لطیفی، رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش امروز یکشنبه ۱۹ شهریور در سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی برگزار شد.
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی درباره فعالیتهای سال گذشته این سازمان بیان کرد: در ابتدای دهه نود سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و سند برنامه درسی ملی نیز به تصویب رسید. در سال 1390 سازمان مکلف بود با توجه به سند برنامه درسی ملی محتوای متناسب تولید کند. اجرای نظام آموزشی جدید شش – سه – سه در یک فرایند فوری و بدون زمان کافی انجام و سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی مکلف به تولید محتوا برای پایه ششم ابتدایی شد.
وی ادامه داد: کتاب درسی قبل از اینکه بخواهد نگاشته شود نیازمند طرح و برنامه است و باید با سایر کتب پایه هماهنگ باشد، اما به دلیل زمان اندک، امکان فراهم آوردن پیشنیازها وجود نداشت و در یک بازه زمانی سریع طراحی کتب انجام شد.
لطیفی افزود: در دهه ۹۰ همسوسازی کتابهای درسی با سند تحول بنیادین آموزش و پرورش در دست اقدام قرار گرفت اما آموزش صحیح معلمان و تألیف کتب درسی به درستی انجام نشد. حد فاصل سال ۹۱ تا ۹۶ کتابهایی تألیف شد که فرایند آزمایشی خود را طی نکرده بودند و این روند نیاز به اصلاح داشت که در سال 1397 و 1398 این کتابها ویراستاری شد.
تولید 100 درصدی جلد کتب درسی با کاغذ ایرانی
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی اعلام کرد: کاغذهای تولیدی سال آینده برای کتب درسی ۱۰۰ درصد ایرانی خواهد بود. سال گذشته ۶۷ درصد کاغذ کتب درسی و ۱۰۰ درصد جلد کتب از کاغذ تولید داخل تأمین شد. سامانه ثبت سفارش کتب درسی تا پایان شهریورماه باز است. ثبت سفارش کتب درسی وابسته به ثبتنام دانشآموز در مدرسه است. بنابراین ابتدا باید ثبتنام دانشآموز در مدرسه قطعی شود چون ما کتب را به مدرسه میفرستیم. در حال حاضر نیز چاپ کتب درسی سال ۱۴۰۳ـ۱۴۰۲ به پایان رسیده و از یکی دو هفته آینده چاپ کتب برای مهر ۱۴۰۳ را آغاز میکنیم. امسال بالغ بر ۱۵۳ میلیون جلد کتاب در قالب ۹۹۰ عنوان کتاب را چاپ کردیم.
وی با بیان اینکه در پایان سال ۱۴۰۰ نقشه راهی برای تحول در برنامه درسی در سطح مدرسه طراحی شد ادامه داد: سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی به یکسری از پرسشهایی که از سال 1390 تاکنون پرسیده میشد پاسخ گفت و محتوای متناسب تولید کرد؛ پرسشهایی از این دست که چه زمان محتوایی آموزشی با نیاز جامعه تدوین خواهد شد؟ آیا تمرکز آموزش و پرورش به سمت مهارتها خواهد رفت؟ تا چه زمان سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی صرفاً تولیدکننده محتوای آموزشی خواهد بود؟ و…
رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی اظهار کرد: نقشه راه اجراییسازی برنامه درسی ملی در سطح مدرسه طراحی شده و در این طرحواره سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی خود را خدمتگذار مدرسه در نظر گرفته است. باید به مدرسه بازگردیم و همه توان خود را برای احیای مدرسه متمرکز کنیم. ما باید سه خدمت به مدرسه ارائه کنیم که عبارتند از: راهنمای عمل به برنامه درسی ملی در سطح ملی در مدارس و آگاهی عوامل مدرسه نسبت به اجرای برنامه درسی، ایجاد منابع آموزشی متنوع برای مدرسه و ارائه نظام خدمات پشتیبانی علمی به مدرسه.
تجربههای شکستخورده از کتابهای تحولی
وی تصریح کرد: در گذشته تجربههای شکستخوردهای از کتابهای تحولی داشتیم که توسط معلمان به خوبی فهم نشد. نظام آموزشی در این زمینه مقصر بود زیرا زمینه و شرایط مناسب را نداشت تا همپای تولید کتاب درسی جدید آموزش متناسب آن را هم به معلمان ارائه کند.
لطیفی با بیان اینکه برای تحقق این سه مأموریت نقشه راهی با هشت گام طراحی شده است شرح داد: گام نخست تدوین چهارچوبهای انسجام بخش به برنامه درسی است؛ در این گام دو کار جدی انجام شده که عبارتند از تدوین نظامواره شایستگیهای پایه و عمومی آموزش و پرورش مانند هویت اسلامی – ایرانی، توجه به تفکر، تعقل و … محتوای درسی در دوره جدید صرفاً بر پایه ریاضیات، علوم، زبان و … نخواهد بود بلکه ناظر بر شایستگیها، توانمندی و مهارتهای پایهای است که هر دانشآموز باید آموخته باشد.
وی ادامه داد: گام دوم این طرحواره اصلاح راهنمای برنامه درسی حوزه تربیت و یادگیری است که انجام خواهد شد. گام سوم بازطراحی جدول عناوین دروس و توزیع زمان آموزش بوده که در تلاشیم برای دوره ابتدایی اول و دوم عناوین دروس تغییر کند. گام چهارم تدوین راهنمای تفصیلی درسی، گام پنجم ابلاغ راهنمای عمل به برنامه درسی به مدارس، گام ششم و هفتم متمرکز بر ارائه راهنمای عمل تولید بستههای تربیت و یادگیری و تولید آن بستهها، گام هشتم تدوین نظام خدمات پشتیبانی از مدرسه و ارائه این خدمات است.
تقویت 56 کتب درسی
لطیفی در بخش دیگر سخنان خود رابطه با اقداماتی که در سال گذشته انجام شده بیان کرد: بهسازی کتب درسی انجام و 56 کتاب در موضوعات مختلف تقویت شد. تاکنون مطالعات جدی در زمینه نیازسنجی فرهنگی و تربیتی جامعه نداشتیم که چه چالشها و آسیبهایی را در جامعه مواجه هستیم و چه مهارت، توانمندی، شایستگی و مفهومی نیاز دانشآموزان است و باید آن را تأمین کنیم. سال گذشته پروژه نیازسنجی انجام شد و با استفاده از مطالعاتی که انجام شده بود به مجموعهای از شایستگیها، مهارتها و مفاهیم دست یافتیم که تأمین آن برای دانشآموزان ضروری است.
وی افزود: بیانیه هویت دورههای تحصیلی تدوین شده و مشخص کرده که باید در پایان دورههای مختلف تحصیلی چه اتفاقی رخ دهد. معتقدیم هویت و مأموریت یک دوره تحصیلی چیزی است که باید به کل دروس و فعالیتهای یک دوره تحصیلی جهت دهد.
انتهای پیام
The post چاپ تمامی کتب درسی با کاغذ ایرانی Originally appeared on iqna.ir