کم‌کاری در سیاست‌گذاری فرهنگی و بی‌توجهی به زیرساخت‌های هنری

به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست هم‌اندیشی «تحلیل وضعیت پویانمایی در ایران؛ مشکلات و راهکارها» با حضور فعالان این عرصه امروز چهارشنبه، ۱۷ آبان در شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.

حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی پس شنیدن دغدغه‌های مدیران و فعالان عرصه پویانمایی در این نشست بیان کرد: در این چند ماهی که به شورای عالی انقلاب فرهنگی آماده‌ام با اساتید حوزه‌های مختلف جلسه گذاشته‌ام تا صحبت‌های آن‌ها را بشنوم و دغدغه آن‌ها بیان شود.

وی ادامه داد: ما در حوزه هنر آن‌طور که شایسته است به فکر زیرساخت‌ها نبوده‌ایم. نسبت آزادی و هنر از موضوعات نظری و فلسفی است که ان‌شاءالله در «خانه ملی گفت‌وگوی آزاد» که زیر ساخت‌های آن فراهم شده است، می‌توان در این رابطه صحبت کرد. نپرداختن به بحث‌های نظری یکی از اشکالات در حوزه فرهنگ است. بسیاری از اشکالات به بحث‌های بینشی و بنیادی معرفتی بازمی‌گردد. نگاه نظری ما نسبت به هنر و فرهنگ دقیق نیست زیرا کار فکری و فلسفی در این باب انجام نشده یا کم انجام شده است. 

وی افزود: در این جلسه موضوعات مختلفی مطرح شد اما سرفصل مشترک همه آن‌ها سیاست‌گذاری است که در حوزه سیاست‌گذاری فرهنگی کار خیلی کمی انجام شده است. سند مهندسی فرهنگی در دولت قبل نوشته و تصویب شد و برش این نقشه در استان‌ها طراحی شده و بودجه آن مصوب و ابلاغ شده است. این کاری است که قبلاً وجود نداشت اما الان در حال راهبری و اجرا است.

خسروپناه با بیان اینکه هنوز در حوزه موسیقی سند موسیقی نداریم، بیان کرد: سند سینما و هنرهای نمایشی نیز نداریم چه برسد به انیمیشن؛ این ضعفی است که در شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده است و من به عنوان دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به این ضعف معترفم.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: سند موسیقی، سینما تمام شده و در دست تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی است و در حال تدوین سند هنرهای نمایشی با همکاری فعالان این عرصه هستیم. 

وی افزود: معتقدیم ذی‌نفعانی که در حوزه موسیقی کار می‌کنند و باورمند به قانون اساسی هستند، باید سند موسیقی را بنویسند. اکثر هنرمندان ما قانون اساسی را قبول دارند و مؤمن و متدین هستند و اگر دغدغه‌ای دارند در حوزه عملکردها است. مقام معظم رهبری سیاست‌های کلان را ابلاغ می‌کنند و هنرمندان می‌توانند سند کاربردی و عملیاتی را در شورای هنر که جمع متخصصان هستند، تصویب کنند سپس توسط رئیس جمهور ابلاغ شود.

تدوین سند سیاستی، راهبردی و راهبری برای پویانمایی

وی با بیان اینکه من هفته‌ای پنج ساعت فیلم می‌بینم و بر تأثیرگذاری مثبت فیلم و انیمیشن آگاه هستم، اضافه کرد: پیشنهاد ‌می‌کنم برای اینکه این جلسه مفید باشد و بی‌نتیجه نماند، بر اساس کاری که مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی که آسیب‌های پویانمایی را بررسی و راهکارها را اعلام کرده است، با حضور فعالان این حوزه که تولیداتی داشتند و کسانی که تجربه مدیریتی و علمی دارند به تدوین سند سیاستی، راهبردی و راهبری کمک شود. باید یک تعداد از اهل فن بنشینند و سند راهبردی و راهبری برای پویانمایی نوشته و بودجه آن تأمین شود. مبنای این سند هم سخنان مقام معظم رهبری، در جلسه‌ای که اهالی عرصه پویانمایی داشتند، باشد. بعد از آماده سازی سند دستگاه‌ها نمی‌توانند از اجرای آن فرار کنند؛ مانند افزایش ۲۰ درصدی پزشکی و موضوع کنکور که در شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح شد و درحال اجرا است.

کام کاری در سیاست‌گذاری فرهنگی و بی‌توجهی به زیرساخت‌های هنری

توجیه‌پذیر نبودن بودجه فرهنگی

خسروپناه تأکید کرد: قطعاً هرچه دولت تشکیلات خود را وسیع کند آسیب‌زا است. برای مثال شورای توسعه قرآنی در شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس این شورا دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بود؛ متوجه شدیم که تعداد دستگاه‌ها و هزینه‌ای که باید صرف دستگاه‌های حاکمیت قرآنی بشود، بیشتر از فعالان قرآنی است که در میدان فعالیت می‌کنند؛ این اتفاق غلط است، باید بودجه‌ای که صرف حقوق مجموعه‌ها می‌شود، صرف کار شود. مقایسه کشور با کشورهای بزرگ آرمانگرایی است البته قبول دارم بودجه‌ای که برای فرهنگ در نظر گرفته شده، بسیار اندک است و مقبول و توجیه‌پذیر نیست و همین بودجه اندک را صرف حقوق‌ها و ساختمان‌ها می‌کنیم. من معتقدم همین شورای عالی انقلاب فرهنگی با یک پنجم افراد می‌تواند بهترین کارها را انجام دهد.  

وی تصریح کرد: دولت بسیار چاق شده است و بسیاری از مجموعه‌های اداری و حاکمیتی فرهنگ فربه شده‌اند که این فربگی از روی بیماری است و از روی سلامتی نیست. یکی از راه‌هایی که ذهنیت مردم می‌تواند از نظر فرهنگی تغییر کند، این است که ساختارهای حاکمیتی را کوچک کنیم تا چابک شوند.

کام کاری در سیاست‌گذاری فرهنگی و بی‌توجهی به زیرساخت‌های هنری

غفلت از سینمای استراتژیک کودک و نوجوان

حامد علامتی، رئیس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این مراسم بیان کرد: در سال‌های گذشته سینمای کودک و نوجوان به عنوان سینمای استراتژیک کمتر مورد توجه قرار گرفته و نسبت به آن غفلت شده است. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سال‌ها و ماه‌های اخیر نسبت به این موضوع به عنوان یکی از اولویت‌های اصلی توجه کرده است. 

وی ادامه داد: نهادهای دولتی و حاکمیتی باید از تصدی‌گری عبور و در میدان تولی‌گری، کمک و تسهیل‌گری کنند. پویانمایی «بچه زرنگ» نمونه این کار تولی‌گری است که باید از این نوع کارها بسیار زیاد انجام شود.

علامتی اضافه کرد: پویانمایی زمانی موفق می‌شود که در کنار آن بازارپردازی فرهنگی هم داشته باشیم. ما با همکاری بخش خصوصی، محصولات جانبی پویانمایی را تولید می‌کنیم. 

در انتهای این برنامه از حامد جعفری، مدیر گروه هنر پویا و حامد علامتی، رئیس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به عنوان تهیه‌کنندگان پویانمایی «بچه زرنگ» تقدیر شد.

انتهای پیام

The post کم‌کاری در سیاست‌گذاری فرهنگی و بی‌توجهی به زیرساخت‌های هنری Originally appeared on iqna.ir

Leave a Comment